Nieuws

FIT2030 Partner: Zone.college

Opleiden en verbinden in de food sector
De veranderende arbeidsmarkt, waaronder de stijgende pensioenleeftijd en de toename van arbeidsmigranten en personeelstekorten, zorgen voor andere vragen van zowel medewerkers als werkgevers. We gingen met Hendrik de Boer in gesprek over personeelsmanagement en het bieden van passende opleidingsprogramma’s. Hendrik is accountmanager Voeding bij Zone.college, een onderwijsinstelling uit Oost-Nederland die mbo-opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten verzorgt voor medewerkers en bedrijven in de voedingsindustrie.

Data als uitgangspunt voor opleidingsprogramma’s
Hendrik: “Wat mij opvalt is dat de bedrijven die ik bezoek meer aandacht besteden aan duurzame inzetbaarheid. De data uit medewerkertevredenheidsonderzoeken zijn vaker het vertrekpunt voor het maken van de opleidingsprogramma’s.  Ik zie tevens een toenemende vraag naar trainingen gericht op de niet-vakgerichte sociale vaardigheden, ook wel soft skills genoemd. De steeds verdergaande automatisering kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een medewerker het lastiger vindt om in te grijpen tijdens het productieproces. Een training met als onderdeel eigenaarschap kan hem of haar helpen om wel die regie te pakken. Afgelopen jaren mochten we meerdere bedrijven in de food sector helpen met de optimalisatie van productieprocessen door onder andere standaardisatie, met als doel efficiënter werken en een betere beoordeling van medewerkers over hun werksituatie.”

Inspelen op verschillende generaties
Zone.college geeft praktijkgericht onderwijs. “Van onze deelnemers krijgen we terug dat ze het prettig vinden, dat we les geven aan de hand van actuele praktijkcasussen. Wat deelnemers hebben geleerd, kunnen ze direct toepassen. Er is een zichtbaar verschil tussen de opleidingswensen van de oudere generatie en de nieuwe generatie. Zo zien we bij de jongere generatie dat er meer behoefte is aan het leren van nieuwe vaardigheden in een andere omgeving. Hoe kun je deze doelgroep blijven boeien en binden? De veranderende arbeidsmarkt dwingt ons om met goede oplossingen te komen passend bij de verschillende doelgroepen en generaties.”

Zone.college en FIT2030

Zone.college is partner van FIT2030 en biedt onder andere de volgende trainingen en cursussen passend bij de FIT2030 thema’s Goed werkgeverschap, Leven lang ontwikkelen en Eigen Regie.

1. Soft skills en werknemersvaardigheden
Met de juiste soft skills zorg je onder andere voor goede communicatie op de werkvloer, prettige omgangsvormen en daarmee klanttevredenheid zowel op de werkvloer als daarbuiten, een juiste overdracht na een ploegendienst en het helpt storingsmeldingen juist te interpreteren en af te handelen. Thema’s waar aan gedacht kan worden zijn:

– Communicatie en taal op de werkvloer (óók voor niet-Nederlanders);
– Situationeel en coachend leidinggeven;
– Praktijkopleider;
– Coachen en opleiden op de werkplek (individueel en in groepsverband);
– Omgaan met emoties en conflicten;
– Herkennen van en omgaan met psychische kwetsbaarheden;
– Duurzame inzetbaarheid en positieve gezondheid.

2. Vaktechnisch
Op vaktechnisch gebied worden diverse cursussen aangeboden die relevant zijn voor de levensmiddelenindustrie. Deze cursussen zijn onder andere belangrijk voor een interne bedrijfsaudit of om als nieuwe medewerker in de levensmiddelenindustrie aan het werk te kunnen. De volgende cursussen worden aangeboden waarbij onderdelen ook separaat of op maat verzorgd kunnen worden:

– Basiskennis hygiëne en voedselveiligheid voedingsindustrie
De training is gericht op het bevorderen van: Veiligheid en bedrijfshygiëne; Arbo en veiligheid.

– Basiskennis Lean werken en hygiënecode voedingsindustrie.
De training is gericht op het bevorderen van: 5S; Reiniging en desinfectie; Voedselveiligheid; Voedselfraude; Fooddefense; HACCP/CPP’s; Allergenen.

3. Training Within Industry (TWI)
TWI Job Instruction is de manier om één persoon snel te laten onthouden hoe één taak juist, veilig en bewust uit te voeren. Het is een jarenlang bewezen trainingsmethode die zorgt voor stabiliteit in bedrijfsprocessen (standaard werk). Nog te vaak worden processen uitgevoerd door medewerkers die verschillende methoden gebruiken, meestal doordat afgesproken werkstandaarden ontbreken en doordat medewerkers onvoldoende zijn opgeleid. Die variatie leidt tot onnodige kwaliteitsafwijkingen, productiviteit- en capaciteitsverlies en ongevallen, uiteindelijk resulterend in te hoge kosten.

Organisaties in verschillende branches zoals productiebedrijven, maakindustrie, zorgverleners en logistieke dienstverleners zetten de TWI Job Instruction methode in vanwege directe resultaatverbetering en kostenreductie. Tijdens de training leren deelnemers de vier stappen van instrueren en het voorbereiden en plannen van de instructie. Onze trainers zijn opgeleid als erkend TWI trainer. De training wordt ook afgerond met een erkend TWI certificaat.

Hendrik de Boer, Accountmanager Voeding bij Zone.college
Hendrik werkt ruim 15 jaar bij Zone.college. Hij startte in het groene onderwijs als coördinator van cursussen en bedrijfsopleidingen. De laatste zes jaar is hij werkzaam als accountmanager.

 

Voor meer informatie over FIT2030 Partner Zone.college en haar activiteitenaanbod kun je terecht op de Zone.college website. 

*Het programma FIT2030 en alle onderliggende activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meer nieuws

Over FIT2030