Cases

Bakkers in transitie

“Leren doen wij eigenlijk iedere dag.” Dat concludeert Derkjan Marsman, toenmalig HR-manager bij Bakkerij Smithuis en Bakkerij Faber*, na deelname aan de pilot. “Een groot deel van de ontwikkeling van onze bakkerijmedewerkers vindt plaats door ‘learning by doing’. Toch is het heel waardevol om onder begeleiding van professionele adviseurs te bekijken waaraan intern behoefte bestaat op het gebied van leren en ontwikkelen.” De bakkerijen doen beide eigenlijk al veel aan de ontwikkeling van hun medewerkers. “Toch waren we nieuwsgierig naar de concrete handvatten die we zouden kunnen krijgen om leren en ontwikkelen in alle lagen van ons bedrijf goed op de kaart te zetten. Bovendien vinden we het belangrijk om al onze medewerkers bij de toekomstvisie van het bedrijf te betrekken,” vertelt Derkjan.

Daarom heeft Stichting Bakkracht in samenwerking met Wecreate Consulting de pilot Bedrijfsontwikkelplan in de Bakkersbranche in 2022 opgezet. 14 bakkerijen hebben hieraan deelgenomen, met positieve ervaringen als resultaat. Daarom is er in 2024 een nieuwe ronde van start gegaan. Ambachtelijke en industriële bakkerijen kunnen, dankzij subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf en FIT2030-programma van SOL, tegen een geringe eigen bijdrage deelnemen aan het Bedrijfsontwikkelplan. Op deze manier wordt de bakkersbranche weer toekomstbestendiger en zijn de bakkers klaar voor transitie.

Oplossing

Bakkerij Smithuis en Bakkerij Faber zijn, in samenwerking met FIT2030-partner Wecreate, aan de slag gegaan met een Bedrijfsontwikkelplan van Stichting Bakkracht. Hiermee helpt de stichting bij het ontwikkelen van medewerkers om hen voor te bereiden op de toekomst. Een Bedrijfsontwikkelplan geeft aan waar een bedrijf in de komende jaren naartoe wil en welke kennis, vaardigheden en functies hiervoor nodig zijn. Bovendien wordt helder hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen, aansluitend bij de ontwikkeldoelen van het bedrijf en de eigen behoeftes. “Het Bedrijfsontwikkelplan zorgt ervoor dat zowel het bedrijf als de medewerker goed op de toekomst zijn voorbereid”, zegt Elmer Schra, projectleider en consultant bij SOL. 

 

Het traject bestond uit drie incompanysessies voor medewerkers, leidinggevenden, managers en directieleden, dus door alle lagen en afdelingen van de bakkerij heen. Per bakkerij werd er gekeken naar de specifieke behoeftes en uitdagingen, variërend van energie-efficiëntie tot leiderschap en digitale vaardigheden. “Ons doel is om zowel het bedrijf als de medewerkers te laten groeien”, zegt Schra. “We koppelen leren aan de ontwikkeling die een bedrijf doormaakt, maken per functie een overzicht van de beoogde leerdoelen.”

Tijdens de drie sessies werd in kaart gebracht welke kennis, vaardigheden en functies nodig zijn om de bedrijfsdoelen te bereiken. Na het inventariseren van de ontwikkelingsdoelen van zowel de medewerkers als van het bedrijf werden er handvatten gegeven. Bijvoorbeeld over hoe het bedrijf aan de slag kan gaan met leren en ontwikkelen.

Resultaat

Een van de belangrijkste uitkomsten was de wens om medewerkers multi-inzetbaar te maken, zodat ze verschillende rollen kunnen vervullen. Marsman: “Dat maakt ons als bedrijf namelijk flexibeler. We kunnen daarmee beter inspelen op verzuim en het maakt het werk voor de medewerkers zelf aantrekkelijker, omdat ze kunnen rouleren.” Ook werd er aandacht besteed aan het verbeteren van digitale vaardigheden in alle lagen van het bedrijf en het verder professionaliseren van teamleiders.

De geleerde lessen worden nu stap voor stap doorgevoerd, waarbij Marsman benadrukt dat niet alles in één keer hoeft: “Wat we meenemen uit de pilot is dat we nóg inzichtelijker moeten maken wat wij aanbieden en welke loopbaanpaden we hebben. En dat kan stap voor stap. Ook hebben we gemerkt hoe waardevol het is om onze werknemers mee te nemen in onze toekomstplannen. Zo kunnen we de ontwikkelbehoeftes van ons bedrijf én onze medewerkers beter bij elkaar brengen.”

Marsman prijst de manier waarop Wecreate de sessies heeft begeleid. “Wij hebben binnen onze bedrijven altijd een open sfeer en mensen mogen zeggen wat zij willen. Maar het werkte heel prettig om onder begeleiding van Elmer met elkaar in gesprek te gaan en ook de medewerkers die wat meer moeite hebben om hun mening te formuleren toch te stimuleren hun zegje te doen. Zo krijg je waardevolle informatie boven tafel en de dynamiek was heel plezierig.”

* De bakkerijen zijn inmiddels overgenomen

Over FIT2030

FIT2030 is hét programma waarmee bedrijven in de levensmiddelenindustrie toekomstbestendig kunnen worden voor 2030.  Met activiteiten op thema’s als vitaliteit, goed werkgeverschap, leven lang ontwikkelen en eigen regie en de mogelijkheid tot eerder uittreden helpen we bedrijven om toekomstbestendig te worden. Door subsidiemogelijkheden helpt SOL jouw organisatie slimmer werken én produceren.

Het programma FIT2030 en alle onderliggende activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Meer cases

Over FIT2030